Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers

Computer Fundamental MCQ are asked in almost every examinations whether it is school level examination or competition like SSC, UPSC, Bank PO, NDA, MBA etc.

Below are the lists of Multiple Choice Questions which are asked in almost each and every competitive exams.

1 . Who is the father of Computer Science ?

A ) Alan Turing
B ) Charles Babbage
C ) Simur Cray
D ) None of These

Answer : A

2 . Who is the father of Computer ?

A ) Alan Turing
B ) Charles Babbage
C ) Simur Cray
D ) Augusta Adaming

Answer : B

3 . Who is the father of Personal Computer ?

A ) Edward Robert
B ) Alan Turing
C ) Charles Babbage
D ) None of these

Answer : A

4 . ________________ is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices?

A ) Network
B ) peripheral
C ) Expansion Board
D ) Digital Device

Answer : A

5 . Which device is required for the Internet connection ?

A ) Joystick
B ) Modem
C ) CD Drive
D ) NIC Card

Answer : B

6 . What is a light Pen ?

A ) Mechanical Input device
B ) Optical Input Device
C ) Electronic Input Device
D ) NIC Card

Answer : B

7 . ALU stand for ?

A ) Application Logic Unit
B ) Arithmetic Logic Unit
C ) Android Logic Unit
D ) None of above

Answer : B

8 . VGA stand for ?

A ) Visual Graphic Array
B ) Video Graphics Array
C ) Video Graphic Adapter
D ) None of above

Answer : B

9 . MSI stand for ?

A ) Medium Scale Integrated Circuits
B ) Monetary Services Index
C ) Medium System Integrated Circuits
D ) None of above

Answer : A

10. MSI stand for ?

A ) Medium Scale Integrated Circuits
B ) Monetary Services Index
C ) Medium System Integrated Circuits
D ) None of above

Answer : A

11. WAN stands for ?

A ) Wide Area Network
B ) Wireless Area Network
C ) Wide Area Net
D ) None of above

Answer : A

12. MICR stands for ?

A ) Magnetic Ink Code Reader
B ) Magnetic Ink Character Reader
C ) Magnetic Ink Cases Reader
D ) None of above

Answer : B

13. Which of the following is part of Central Processing Unit ?

A ) Pen Drive
B ) Mouse
C ) Arithmetic & Logic Unit
D ) None of above

Answer : C

14. CAD Stands for?

A ) Computer Application Design
B ) Computer Aided Design
C ) Computer Algorithm Design
D ) None of above

Answer : B

15. Junk email is called _____________

A ) Spool
B ) Spoof
C ) Spam
D ) None of above

Answer : C

16. ASCII Stands for

A ) American Stable Code for Information Interchange
B ) American Standard code for Institutional Interchange
C ) American Standard Code for Information Interchange
D ) American Standard Code for Interchange Information

Answer : D

17. High Level Language C is invented by

A ) Ken Thompson
B ) Rob Pike
C ) Richard Stallman
D ) Dennis M. Ritchie

Answer : D

18. Brain of Computer known as

A ) Control Unit
B ) Central Processing Unit
C ) Mouse
D ) None

Answer : B

19. Program that translate and executes a program at run time line by line is called

A ) Processor
B ) Interpreter
C ) Loader
D ) Compiler

Answer : B

20. RAM Stands for

A ) Random Access Machine
B ) Random Access Module
C ) Random Access Memory
D ) None

Answer : C

21. SMPS Stands for

A ) Start Mode Power Supply
B ) Switched Mode Power Supply
C ) Single Mode Power Supply
D ) None

Answer : B

22. 1 byte = ?

A ) 2 bits
B ) 6 bits
C ) 8 bits
D ) None

Answer : C

23. The device used to carry digital data on analogue lines is called as ?

A ) Multiplexer
B ) Modem
C ) Modulator
D ) None

Answer : B

24. BIOS stands for

A ) Binary Input Output System
B ) Basic Input Off System
C ) Basic Input Output System
D ) None

Answer : C

25. A bit can have __________________ different values.

A ) 2
B ) 10
C ) 100
D ) 256

Answer : A

26. Bytes in auxiliary memory are grouped into_____________

A ) Bits
B ) Files
C ) Directories
D ) Programs

Answer : B

27. The kind of language that is easiest for people to use is

A ) assembly language
B ) machine language
C ) low-level language
D ) high-level language

Answer : D

28. Input to a compiler is called

A ) a byte-code file
B ) source code
C ) an executable file
D ) object code

Answer : B

29. The term __________________ refers to a way of organizing classes that share properties.

A ) object-oriented
B ) encapsulation
C ) polymorphism
D ) inheritance

Answer : D

30. __________________ means that two or more methods can have different names in the same way that an English word can have two or more meanings.

A ) object-oriented
B ) encapsulation
C ) polymorphism
D ) inheritance

Answer : C

31. A(n) __ occurs when a program has a grammatical mistake like missing punctuation.

A ) syntax error
B ) run-time error
C ) logic error
D ) hidden error

Answer : A

32. If the computer displays an error message while executing your program, the program contains a(n) __________.

A ) syntax error
B ) run-time error
C ) logic error
D ) hidden error

Answer : B

33. Invoking a method means

A ) checking the method for errors
B ) designing the method
C ) asking the method to do its job
D ) revising the method

Answer : C

34. . In Java, a library of classes is called

A ) a folder
B ) a package
C ) a directory
D ) an application

Answer : B

35. The ______ is a program that supervises operation of the entire computer.

A ) Operating System
B ) Compiler
C ) Interpreter
D ) Virtual machine

Answer : A

36. A(n) __ is a unit of memory that contains eight binary digits.

A ) bit
B ) byte
C ) object
D ) class

Answer : B

37. Which of these is not a high-level language?

A ) Java
B ) BASIC
C ) C++
D ) Assembly Language

Answer : D

38. Which of the following is a class type?

A ) int
B ) double
C ) char
D ) String

Answer : D

39. Which of the following is not an integer type?

A ) double
B ) short
C ) byte
D ) int

Answer : A

40. Which of the following operators has the highest precedence ?

A ) unary +
B ) binary +
C ) %
D ) *

Answer : A

41. In which expression could the parentheses be removed without changing the value of the expression?

A ) x * (y + z)
B ) (w – x) / 3
C ) x * 3 /(y + 2
D ) (y % 3) + 2

Answer : D

42. Which statement best describes the statement: x++;

A ) It is incomplete and will cause a compiler error message if not modified.
B ) It will add 1 to the value of x
C ) It will add 2 to the value of x
D ) It will make the new value of x be the absolute value of the old value of x

Answer : B

43. The characters // in a line

A ) are part of an expression that uses integer division
B ) are part of an expression that uses integer division
C ) mean that the rest of the line is a comment
D ) are an escape sequence

Answer : C

44. Words that have predefined meanings in Java and cannot be used as variable names are called

A ) identifiers
B ) comments
C ) operators
D ) keywords

Answer : D

45. What will be the value of x after the following section of code executes:

int x = 5;
if (x > 3)
x = x – 2;
else
x = x + 2;

A ) 1
B ) 3
C ) 5
D ) 7

Answer : B

46. ____________ is the first Web Browser.

A ) Netscape
B ) Mosaic
C ) Collabra
D ) Internet Explorer

Answer : B

46. PARAM is example of ______________ .

A ) Super Computer
B ) Laptop
C ) PC
D ) PDA

Answer : A

Share This!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *